Ga naar de inhoud

Half januari werden wij door een huurder van de Spitsaak in Velserbroek gebeld dat een bewoonster (92) binnen het complex bestolen is van haar bankpas. Helaas is dit niet het enige incident, een bewoonster in Vogelenzang heeft een soortelijke situatie ervaren. In de kranten is ook te lezen dat er meerdere pinpasdieven actief zijn in Kennemerland. Daarom willen wij u als bewoner waarschuwen. Geef nooit uw pincode of bankpas af. Banken nemen geen telefonisch contact op voor vervangen van bankpassen.

Binnen 20 minuten was er geld afgeschreven

Zo werd mevrouw K. gebeld en gaven de dieven aan dat haar bankpas aan vervanging toe was. De dieven gaven ook inhoudelijk informatie over haar bankrekening welke in de ogen van mevrouw K. klopte. Daarom had zij haar huidige bankpas in een envelop gedaan, zoals gevraagd werd aan de telefoon. Vrij snel na het telefonisch contact belde een meneer aan bij haar voordeur, die zich voordeed als bankmedewerker en vroeg haar de envelop met haar bankpas te overhandigen. Zelf gaf ze nog aan dat zij eerst haar zoon wilde bellen, zodat zij kon overleggen. Waarop de man aangaf dat zij nu de envelop moest geven omdat hij weinig tijd had. 20 minuten na het voorval werd er € 420,- gepind van haar rekening.

Emotionele impact na diefstal

Gelukkig had mevrouw K. gelijk na het bezoek van de man haar zoon gebeld en haar zoon heeft direct contact opgenomen met haar bank om de rekening te laten blokkeren. De politie is die dag ook langs geweest bij mevrouw K. en gelukkig heeft de bank haar geld later teruggestort. Naast dat mevrouw K. haar geld kwijt was, heeft het haar ook emotioneel geraakt en is zij angstig om de deur voor iemand open te doen. Zij heeft besloten om de financiën niet meer zelf te regelen. Helaas komen dit soort incidenten vaker voor en de impact op de slachtoffers is groot.

Wees altijd alert zowel fysiek als online

Daarom willen wij u als huurder waarschuwen. Er kunnen zich verschillende situaties voordoen. Denk bijvoorbeeld aan het binnenlaten van een bezorger. Wees altijd alert wie voor uw deur kan staan en geef nooit informatie af over uw bankpas of pincode. Niet alleen fysieke situaties kunnen plaatsvinden, maar denk ook aan phishing mails. Klik niet zomaar op een link, bekijk de afzender en de mail grondig.

Brederode Wonen heeft recent een bijeenkomst Veiligheid georganiseerd. Bewoners kregen informatie over verschillende onderwerpen op het gebied van Veiligheid. Zo werd er ook informatie gegeven over bijvoorbeeld veiligheidssloten. Bekijk hier meer informatie over veiligheid en veiligheidssloten.