Hennepteelt

In de gemeentes Bloemendaal en Velsen is er een overeenkomst getekend tot gezamenlijke aanpak van thuisteelt van hennep. De gemeenten, corporaties, energieleverancier NUON en de regiopolitie hebben met de ondertekening de handen ineengeslagen om henneptelers stevig en zonder pardon aan te pakken. De gevolgen zijn niet gering.

Het kan onschuldig beginnen, een paar hennep- of wietplantjes in huis om zelf hasj te kweken. Zolang het niet meer dan vijf planten zijn, wordt het oogluikend toegestaan. Helaas ontaardt de hobby vaak in meer en groeien thuistelers uit tot hasjleveranciers die snel geld willen verdienen. De kans is groot dat ze (ongewild) in het criminele circuit terecht komen waaruit ontsnapping erg moeilijk is.

Voor de kweek van hennep is veel elektriciteit nodig, want de planten hebben veel warmte en licht nodig. Omdat de kosten voor elektriciteit hoog zijn, wordt veelal geknoeid met de elektriciteitsmeter of ondeugdelijke bedrading. Dit levert brandgevaarlijke situaties op. Buiten dit gevaar bestaat er ook veel overlast voor de buurt vanwege de stank die de planten verspreiden. Alle reden dus om hard op te treden tegen het kweken van hennep in onder andere woonhuizen. Als de hennepkwekerij wordt ontdekt, volgt een straf via de rechter vanwege overtreding van de Opiumwet. Ook de energieleverancier vordert de verbruikte energie. Maar wat nog erger is: als huurder wordt je je huis uitgezet en kom je twee jaar lang niet in aanmerking voor een andere huurwoning.

Als u vermoedt dat er een hennepkwekerij in de buurt is, neem dan contact op met de politie via 0900-8844. Wilt u liever anoniem blijven? Bel dan (gratis) met Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000.